Is een airconditioning een goede investering?

Een vraag die we veel krijgen en daarom is het interessant om dieper op deze vraag in te gaan. Een split- of multi-split airconditioning is een forse investering, dat geven we direct toe, maar het is tegelijkertijd ook een hele goede investering. Meer over de voordelen in dit artikel.

 

Weg met de warmte

Uiteraard is de belangrijkste reden, om een airconditioning aan te schaffen, om met de warme zomerdagen een lekker koel binnenklimaat te creëren. Wanneer je kiest voor een split of multi-split airco, dan kun je kiezen voor één of meerdere binnenunits. Om alle kamers in jouw woning te koelen is het niet nodig om in iedere kamer een unit te plaatsen. Laat je hierover adviseren door een airco specialist.

 

Efficiënt verwarmen in de winter

Het klinkt wellicht een beetje tegenstrijdig, maar met een airconditioning kun je ook verwarmen. En dat is, zeker met de huidige energiecrisis, voordeliger dan je huis verwarmen via de CV-ketel. Grote voordeel is dat je heel gericht een bepaalde kamer kunt verwarmen. Je hoeft dus niet de hele woning te verwarmen.

 

Welke soorten airco’s zijn er?

Wanneer je overweegt om over te gaan tot het aanschaffen van een airco, dan kom je voor de keuze te staan welk soort airco je wilt. Je hebt daarbij de keuze uit:

  • Mobiele airco
  • Single-split airco
  • Multi-split airco
  • VRF systeem

 

De meest verkochte airco’s zijn de single- en multi-split airco’s. Deze zijn in diverse modellen verkrijgbaar en vaak zit het verschil in het vermogen. Hoe meer vermogen, des te meer binnenunits eraan gekoppeld kunnen worden.

 

Tip: maak vooraf altijd een plan welke kamers de airco zou moeten koelen of verwarmen. Zo kun je samen met een lokale airco specialist bespreken welke airco installatie voor jouw situatie het meest geschikt is.