De zolderkamer verbouwen tot werk- of slaapkamer

Een zolder kun je gebruiken om oude troep in op te slaan. Beter en leuker is om de zolderkamer om te bouwen tot een werk- of slaapkamer. Mede door corona zijn we veel en meer gaan thuiswerken en daardoor is de wens naar extra ruimte groter geworden. Maar hoe verbouw je de zolder tot een goede werk- of slaapkamer? We geven je in dit artikel enkele tips.

 

Laat de oude woning zien

Woon je in een oudere karakteristieke woning? Dan is het juist mooi om dit te laten zien in de zolder. Op de zolder kun je namelijk de basisconstructie zien met bijvoorbeeld mooie oude draagbalken. Dit geeft een prachtig sfeervol geheel na de verbouwing. En het scheelt daarnaast weer in de kosten voor de afwerking. Denk hierbij aan gipsplaten en stucwerk. Een win-win klusje!

 

Zorg voor voldoende lichtinval

Zolderkamers zijn vaak voorzien van een klein (dak)raampje of zelf helemaal geen (dak)raam. Wanneer je de zolder gaat verbouwen tot een werk- of slaapkamer, dan is lichtinval zeker een belangrijk punt om in de verbouwplannen op te nemen. Zo kun je ervoor kiezen om een dakraam te laten plaatsen of een dakkapel. Met een dakkapel creëer je namelijk veel extra ruimte en licht. Mocht je een dakraam of dakkapel laten plaatsen, denk er dan ook gelijk aan om het juiste glas te plaatsen met de juiste isolatiewaarde. Vaak is dit HR++ isolatieglas. Dit scheelt weer in de energierekening later.

 

Verwarmen van de nieuwe ruimte

Op een zolder is vaak geen verwarming aanwezig en mocht deze er al zijn, dan heeft deze vaak te weinig rendement voor de complete ruimte. Voordat er allemaal leidingen getrokken gaan worden, denk ook eens aan een airco die kan verwarmen. Dit scheelt aanzienlijk in de verbouwkosten en met de huidige energieprijzen ook nog eens gunstig voor de energierekening. Vraag een lokale aannemer of installateur eens om het advies hierin.