Meer rendement met schone zonnepanelen

Er zijn nogal wat fabels als het gaat over het reinigen van zonnepanelen. Is het nu wel of niet verstandig om te doen en zo ja, over welk rendement spreken we dan? Een leuke discussie om in dit artikel duidelijkheid over te geven.

 

Is het reinigen van zonnepanelen verstandig?

Jazeker! Het laten reinigen van zonnepanelen is verstandig om te laten doen. Het is immers een feit dat als zonnepanelen vuil zijn, dit direct invloed heeft om het rendement van de zonnepanelen. Logisch ook, want vervuilde stukken om een zonnepaneel kan geen zon opvangen.  Er kunnen allerlei soorten vuil op de zonnepanelen komen. Je kunt hierbij denken aan:

 

-          Zand

-          Stuifmeel

-          Algen

-          Bladeren

-          Vogelpoep

 

Kortom: veel oorzaken die het rendement kunnen beïnvloeden van jouw zonnepanelen. Beter is om dit te voorkomen en een jaarlijkse schoonmaakbeurt in te plannen door een ervaren zonnepanelen reiniger. Deze kan tevens ook een inspectie uitvoeren en desnoods onderhoud of reparatiewerkzaamheden

 

Wanneer zonnepanelen laten schoonmaken?

Ons advies om zonnepanelen in het begin van het voorjaar te laten reinigen. Vanaf het voorjaar loopt het rendement namelijk op door het grote aantal zonuren. Laat je zonnepanelen daarom reinigen in de maand maart. Dan pak je direct het maximale rendement als de mooie zonnige dagen in april beginnen.

 

Hoe vaak is een reinigingsbeurt nodig?

Het is veelal voldoende om eens per twee jaar de zonnepanelen te laten reinigen. Meestal volstaat dit om het maximale rendement te behalen. Woon je in een bosrijke omgeving, dan is een jaarlijkse reinigingsbeurt van de zonnepanelen aan te raden. Hoe dit moet en waar je op moet letten bij het reinigen, dat lees je hier op de website van Essent.

 

 

Tip: veelal kun je het rendement op de telefoon bijhouden. Gaat het rendement achteruit? Dan weet je dat de zonnepanelen vervuild zijn. Hoogste tijd voor een reinigingsbeurt. Echter ben je dan wel te laat, beter is om een abonnement af te sluiten bij de zonnepanelen reiniger. Gemak dient te mens!