Werkschoenen en arbeidsongevallen

Bij een ongeval op het werk snij je meestal in je vingers, breek je je knokkels of heb je rugpijn. Bijna 10% van alle arbeidsongevallen van het jaar is echter terug te voeren op een ander lichaamsdeel, de voeten. Daarom is het zo belangrijk om werkschoenen te dragen!

Om werknemers en werkgevers te beschermen tegen voet- en enkelblessures, moeten werkgevers werknemers voorzien van werkschoenen in geval van bepaalde gevaren. Op bouwplaatsen dienen veiligheidsschoenen met lekbestendige zolen en stalen neuzen te worden gebruikt. Bij het omgaan met elektriciteit moeten werknemers niet-geleidende zolen dragen. Misschien wel het meest voorkomende veiligheidskenmerk van werkschoenen is de stalen neus. Deze kunnen werknemers beschermen tegen verwondingen veroorzaakt door vallende voorwerpen en sterke druk op de voorkant van de voet.

Penetratiebestendige werkschoenen (S3)

S3 werkschoenen hebben een stalen neus en een penetratiebestendige zool. Dit is een must voor werknemers in de bouwsector. Deze zolen voorkomen twee van de meest voorkomende voet- en enkelblessures, waaronder trappen op spijkers, puin en ander vuil. Er zijn werkschoenen die deze functies combineren. Er is ook een speciale binnenzool met anti-piercing eigenschappen die gebruikt kan worden.

Werkschoenen van niet-synthetisch materiaal

Kies werkschoenen van niet-synthetisch materiaal. Leren of stoffen schoenen verminderen het risico op zweetvoeten en voetschimmel, vooral bij het werken bij warm weer. Het is aan te raden om witte katoenen of wollen sokken te dragen om zweetvoeten te voorkomen. Dit helpt voetproblemen zoals huiduitslag en jeuk te voorkomen. Als je voeten nog steeds zweten, neem dan twee paar sokken mee en overweeg om tijdens de pauzes van sokken te wisselen.

Comfort en pasvorm

Een slechte pasvorm van werkschoenen kan al snel leiden tot voetproblemen zoals likdoorns, blaren, verdraaide enkels en gebroken tenen. Op de lange termijn veroorzaakt onverenigbaarheid van schoeisel problemen zoals botbuiging en fusie. Om oncomfortabel dragen te voorkomen, kunt u het beste werkschoenen kopen met een rechte binnenzool, schoenen die de teen laten bewegen en passen zonder speling tussen de hiel en de schoen. Onthoud dat werkschoenen zijn ontworpen om u te beschermen bij een ongeval, niet om ongevallen te voorkomen. Wees altijd voorzichtig bij het hanteren van zwaar materieel, het afleveren van materialen en het plaatsen of verplaatsen van zware lasten.

Hulp nodig met het vinden van de juiste werkschoen? Klik hier voor de keuzehulp.