Wat doe je als je asbest vindt?

Asbest vinden bij een verbouwing, of een sloopproject, is nooit leuk. Het verwijderen ervan is een traject dat volgens de regels moet verlopen en dat kan behoorlijk tijdrovend zijn. Goed asbest advies is echter van groot belang als je niet onnodig veel gedoe wil hebben. Want je hoeft lang niet altijd actie te ondernemen als je deze stof vindt en wie precies weet waar hij aan toe is, kan snel weer verder met het project.

 

Inventariseren

Voordat je aan de slag gaat met asbest, is het belangrijk om eerst een goede inventarisatie te doen. Wat is er precies gevonden en - belangrijker - wat is het doel van het project? Want wie een sloopproject is aangevangen, zal wel degelijk iets met het asbest moeten doen. Immers; alles gaat weg en dus ook het asbest. Wie echter bezig is met een kleine verbouwing, waarbij het asbest gevonden is maar niet verwijderd hoeft te worden, kan ervoor kiezen om het gewoon te laten zitten. Dit alles is onderdeel van de inventarisatie en het bepalen van de juiste stappen. En bij het zetten van die stappen is het einddoel leidend: wat is het doel van de operatie? Is dit allemaal bepaald, dan kan men overgaan tot het maken van een stappenplan.

 

Het stappenplan

Het asbest is gevonden, men weet wat ermee moet gebeuren en het einddoel van het project is duidelijk. Dan volgt een ander belangrijk onderdeel: het stappenplan. In dit stappenplan wordt nauwkeurig uiteen gezet wat er moet gebeuren met het aanwezige asbest en hoe die stappen gezet gaan worden. Dat moet nauwkeurig, omdat het natuurlijk gebonden is aan allerlei regels. Zo’n plan moet alles dekken; van de hoeveelheid asbest, tot de manier waarop het verwijderd moet worden. Ook staat er in het plan een lijst met experts die met deze acties kunnen helpen. Dat is handig, omdat het verwijderen van asbest - met name als het om een grote hoeveelheid gaat - iets is waar je wel een geoefende hand bij kan gebruiken. 

 

Het uitvoeren van het stappenplan

 

En daarom is het vaak aan te raden om experts te gebruiken bij het uitvoeren van zo’n stappenplan. Wil je asbest veilig verwijderen, dan kan je rekenen op je eigen kunde, maar het is slimmer om ervoor te zorgen dat je dit gewoon delegeert aan een partij die al veel vaker met dit bijltje heeft gehakt. Dit maakt je project een stuk zekerder en je weet ook dat je voldoet aan alle regels. Eventuele boetes voor het niet fatsoenlijk verwijderen van asbest worden hiermee ook voorkomen. En door het stappenplan uit te besteden, kan je ook snel weer verder met je project en komt een eventuele deadline niet in gevaar. Al met al is het dus belangrijk om goede begeleiding te hebben bij het verwijderen van asbest. De regels kunnen bijzonder ingewikkeld zijn en het hele proces vrij tijdrovend, waardoor je behoorlijk veel tijd kan verliezen aan zaken die een ander veel beter kan doen. Wie dit goed delegeert en inregelt, zal zo weinig mogelijk stress hebben van het vinden van deze vervelende stof.