De verschillende vormen van dakonderhoud

Je dak is een belangrijk onderdeel van je huis. Het beschermt je tegen de elementen en houdt - mits goed geïsoleerd - de warmte goed binnen. Daarom is het van belang dat er goed voor een dak wordt gezorgd; gebeurt dat niet, dan valt de bescherming en de isolatie weg, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Dus welke verschillende vormen van dakonderhoud zijn er allemaal?

 

Dakonderhoud

Allereerst is er het gewone, reguliere onderhoud van een dak. Gebeurt dit regelmatig, dan is de kans dat je ooit iets moet laten repareren een stuk kleiner. Dakonderhoud gebeurt door een expert, die precies weet waar op gelet moet worden. Door het dak regelmatig grondig te inspecteren, wordt al snel duidelijk waar de kwetsbare punten liggen en waar dus extra aandacht naar uit moet gaan. Deze extra aandacht betekent dus het repareren van kleine, nog niet echt voor problemen zorgende, beschadigingen. Ook wordt ervoor gezorgd dat het dak waar nodig even extra materiaal krijgt. Dit voorkomt lekkage en houdt het dak in uitstekende staat. Gebeurt het onderhoud regelmatig, dan is het zeer waarschijnlijk dat er niet veel gerepareerd hoeft te worden.

 

Dakreparatie
Een dak kan op allerlei manieren beschadigd worden; van rondwaaiende takken tot een lange blootstelling aan vorst of zon, het zorgt er allemaal voor dat de staat van het dak na verloop van tijd minder wordt. Wordt het dak goed onderhouden, dan kan het vaak beter tegen een stootje. Is dit echter niet het geval, dan kan het goed zijn dat de beschadiging wat meer impact heeft. Lekkage is vaak een van de eerste symptomen van een beschadigd dak. Als het buiten hard regent en het water komt via een kleine beschadiging binnen, dan is het zaak om deze beschadiging zo snel mogelijk te laten repareren. De gevolgen van een beschadigd dak kunnen namelijk bijzonder vervelend zijn; de lekkage kan beschadigingen veroorzaken aan de muren, aan het plafond of zelfs aan de structuur van het dak. Is dat laatste het geval, dan is een reparatie niet alleen zeer tijdrovend, maar ook nog eens bijzonder duur. Het is dus van belang dat je je dak zo goed mogelijk houdt en laat repareren zodra je opmerkt dat de kwaliteit achteruit gaat.

 

Dakrenovatie

 

Is het dak echt zwaar beschadigd en op meerdere plekken simpelweg niet goed meer, dan is het zaak om aan dakrenovatie te doen. Dakrenovatie is een grotere ingreep dan dakreparatie, omdat het het hele dak omvat en dus een veel intensievere klus is. Bij dakrenovatie wordt het hele dak onder handen genomen en wordt er over de hele linie gecontroleerd op beschadigingen, dakleer dat niet meer in goede staat is en al het andere wat er mis kan gaan op een dak. Het fijne van een goede renovatie is wel, dat als het eenmaal gedaan is, je een dak hebt dat weer helemaal als nieuw is en waar je nog vele jaren zorgeloos plezier van zult hebben. En dat is natuurlijk flink wat waard, want een kapot dak is echt een bijzonder vervelende situatie, die - als je niet op tijd ingrijpt - veel geld kan kosten.