Hier kan je op rekenen als je gaat werken in de bouwsector

Of je nou wilt reageren op die vacature timmerman of aan de slag binnen een andere functie, de bouw is een sector die altijd mensen nodig heeft. In elke stad is er wel een project bezig waar de bouwsector nodig is, dus nieuwe werknemers worden altijd blij onthaald. Weet jij waar je op kan rekenen als je werkzaam bent binnen deze sector? Zo niet, dan staat er voor jou een klein overzicht met punten die belangrijk zijn om te weten.

 

Eisen

Hoewel het internet vol staat met bouw vacatures, kan niet iedereen hier zomaar op reageren. Er gelden namelijk bepaalde eisen waar jij aan moet voldoen om te werken in de bouw. Allereerst moet het voor jou mogelijk zijn om fysiek werk te verrichten en moet je ook bereid zijn om hard te werken. Stilzitten doe je niet in deze sector. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat je buiten werkt, ongeacht het weer, en de risico’s die komen kijken bij dit vak. Veiligheid en verantwoordelijk werken moeten voor jou zeer grote prioriteiten zijn.

 

Bouw cao

Voordat je aan de slag gaat als timmerman of schilder, is het altijd handig om het CAO door te lezen. In de Bouw CAO staat informatie over je inkomen, je vrije dagen, toeslagen, werktijden en arbeidsomstandigheden. Onderwerpen als je arbeidsomstandigheden en regels over veiligheid zijn erg belangrijk om te weten wanneer je gaat werken in de bouwsector, omdat deze anders geregeld zijn dan de meeste kantoorbanen.

 

Bouwvak

De bouwvak is de bouwvakantie. De bouwvakantie is al een behoorlijk aantal jaren oud, maar veel bedrijven maken hier nog steeds gebruik van. Werk jij bij zo’n bedrijf? Dan heb jij een vaste periode waarin je vakantie hebt. Dit verschilt per regio, maar is altijd tijdens het hoogseizoen. Dit komt doordat veel mensen op vakantie gaan tijdens deze periode en er dus minder werk is voor de bouw.