Houd je vee veilig met een schrikdraad omheining

Er is niets erger dan naar je weide komen en erachter komen dat een van je koeien met zijn poot vast is komen te zitten in het hek. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem: schrikdraad! In dit artikel lees je hoe je met elektrische afrasteringen je vee kunt beschermen en tegelijkertijd geld kunt besparen op reparaties.

De overstap van traditionele afrasteringen naar schrikdraad afrasteringen

Wanneer je beslist om over te schakelen van een traditionele afrastering naar een elektrische, heb je heel wat opties. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een koe vriendelijke afrastering of een schaap vriendelijke afrastering. De beslissing welk type omheining het beste is voor je veestapel hangt af van de grootte van je weide en het aantal dieren dat er verblijft.

Schrikdraad omheining kan je geld besparen

Een traditionele afrastering moet regelmatig vervangen worden, en dat betekent een hoop extra kosten. Geschat wordt dat de gemiddelde kosten voor het repareren van schade aan een draadafrastering €300 is! Maar met elektrische afrasteringen zijn er geen draden of palen te repareren elke keer dat je vee losbreekt (wat vaak gebeurt). Het kan zijn dat je in het begin meer uitgeeft, maar op de lange termijn betaalt het zich dubbel en dwars terug!

Hoe werken elektrische afrasteringen?

Er zijn twee soorten elektrische afrasteringen: permanente en tijdelijke. Tijdelijke afrasteringen maken meestal gebruik van lichtgewicht plastic tape die minder voorbereiding van de grond vereist dan permanente afrasteringen - bevestig ze gewoon tussen bomen of palen wanneer je klaar bent om de afrastering te plaatsen. Permanente omheiningen maken gebruik van poly draadkabels, metalen tapes en palen om een veilige grens te creëren. Maar het beste deel is dat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst, zodat je je omheining kan aanpassen naarmate de tijd verstrijkt.

Hoe werkt een elektrische afrastering?

 

Schrikdraad afrasteringen maken gebruik van elektriciteit uit batterijen of zonnepanelen om een schrikdraadapparaat aan te drijven, dat een zwak stroompje opwekt over de lengte van de draad. Dit is voor de meeste dieren voldoende om het niet aan te raken - maar als een dier te dichtbij komt, zal zijn natuurlijke instinct zijn om snel weg te gaan. Deze snelle beweging zorgt ervoor dat iedereen in zijn omgeving (ook jij) een schok krijgt! En omdat er geen vaste onderdelen in dit type omheining zitten, zullen dieren niet met hun poten klem komen te zitten zoals bij traditionele omheiningen wel het geval is. Dus bestel vandaag nog je schrikdraad!