Accuboormachine kopen? Hier moet je op letten.

De accuboormachine is een essentiële must-have voor ieder huishouden.

Of je nou een hobbyklusser bent of een semi-pro, de accuboor kun je gebruiken voor bijna elke klus.


Het hebben van een accuboormachine voor klussen in- en rondom huis maakt je leven een stuk eenvoudiger. Accuboormachines zijn verkrijgbaar met allerlei verschillende kenmerken, vermogens, en uiteenlopende prijsklassen. Belangrijk is om je af te vragen waar jij een accuboormachine voor wilt gebruiken, en zo je keuze te maken welke het beste bij jou past.

Wat is een accuboormachine?

Een accuboormachine is een ontzettend veelzijdig stuk gereedschap. Bij vrijwel iedere klus die je gaat klaren zal de accuboor van pas komen. Een accuboormachine is in principe een gereedschap waarmee je twee acties mee kan uitvoeren: schroeven of boren. De boormachine werkt op elektriciteit, in dit geval verkregen door de accu. Deze elektriciteit genereert de ronddraaiende beweging van de boorkop. Zo kun je met hoge snelheid schroeven in- of uitdraaien en gaten boren. Afhankelijk van je klus en het materiaal pas je de bitjes of boortjes aan.

Het vermogen

Hoe krachtig een accuboormachine is wordt uitgedrukt in volt (V).

Dit voltage wordt vanuit de accu overgebracht op de boor om een torque spin te  bewerkstelligen.

 

Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de accuboor is.

 

Gebruik je je boor voornamelijk voor schroefwerk dan volstaat meestal een accuboor van 10.8 V. Gebruik je hem voor wat kleinere klussen waar ook boren in zacht materiaal aan te pas komt kijk dan naar voltages tussen de 10.8 V en 14.4 V. Wil je ook echt zwaardere klussen aanpakken met je accuboor met materialen als steen en metaal, kies dan voor een krachtige boor boven de 14.4 V tot en met 18V. Kortom: Des te zwaarder de werkzaamheden, des te hoger het voltage dat je nodig hebt.

 Accu/Cappaciteit

Bij een accuboormachine is de capaciteit van de accu ook zeker een belangrijke factor.

De capaciteit bepaald hoe lang je de boor kan gebruiken. Dit wordt uitgedrukt in ampère per uur (Ah). 

 

Des te hoger de ampères, des te langer je accu mee gaat.

 

Tegenwoordig zijn de betere accuboormachines voorzien van Lithium-ion (Li-ion) accu’s. Deze hebben een lange levensduur, zijn krachtig en licht van gewicht.

Als je gaat klussen wil je natuurlijk niet met een lege accu komen te zitten. Kies daarom bij voorkeur een accuboor die met twee accu’s geleverd wordt. Zo kan je er één op de oplader zetten terwijl je de ander gebruikt. Het is ook handig bij aanschaf om te letten op de oplaadtijd van de accu. Het is natuurlijk prettiger als je niet lang hoeft te wachten indien je toch met een lege accu komt te zitten.

Toerental

Het toerental is de snelheid waarmee je boormachine draait. Deze snelheid wordt aangegeven in omwentelingen per minuut (RPM).

De snelheid waarmee je boormachine draait wordt op twee manieren bepaald.

       Je kan de omwentelingen handmatig reguleren met de "aan-uit" knop, door deze verder of minder ver in te drukken

       De meeste accuboormachines beschikken ook over een mechanische versnelling. Hiermee stel je door middel van de schuifknop bovenop de accuboor twee standen in. De lage stand (stand 1) is voor schroeven, de hoge stand (stand 2) is voor boren. Door deze mechanische versnelling stel je dus de boormachine in om in een bepaald bereik van toeren te opereren.

Schroeven en boren op de juiste snelheid is om diverse redenen van belang. Zo verschilt het bijvoorbeeld per materiaal welk toerental je nodig hebt. Daarnaast werkt het vaak goed om op een lage snelheid te beginnen en deze op te voeren zodra de boor “pakt”.

Let bij de aanschaf van je accuboormachine op de aanduiding van de twee versnellingen:

1 voor toerental laag en 1 voor toerental hoog.

Koppel

De kracht waarmee een accuboormachine ronddraait wordt bepaald met het koppel. De koppelstand kun je handmatig instellen door de ring te draaien die achter de boorkop zit. Hier staan cijfers op afgebeeld die corresponderen met de verschillende koppelstanden.

Hier geldt wederom: hoe hoger het koppel, hoe meer kracht er op de boorkop wordt doorgevoerd.

Dus, des te hoger het koppel, des te harder het materiaal waar je in kunt werken en des te grotere boor je kunt gebruiken.

De hoogste koppelstand gebruik je om te boren. De andere standen worden gebruikt om te schroeven en stel je in afhankelijk van het materiaal waar je in schroeft. Zo gebruik je bijvoorbeeld een lage koppel voor het schroeven in grenenhout, en een hoge koppel voor het schroeven in hardere houtsoorten. Bij accuboormachines wordt het koppel doorgaans met een zachte stand en harde stand aangeduid. Dit wordt aangeduid in Newton meter (Nm).

Prijs, merk en kwaliteit

Ten slotte kan de prijs van jouw volgende accuboormachine ook invloed hebben op je keuze. Gebruik je een accuboor situationeel dan is het misschien niet nodig om de duurste en meest krachtige machine te kopen.

Het is aan te raden goed (online) onderzoek te doen naar de
beste accuboormachine van het moment, of ervaringen van andere te raadplegen.

 

Denk goed na waar je de accuboor voor gaat gebruiken, ook in de toekomst.

Let ook wel op dat goedkoop vaak duurkoop is. Wij raden aan om, als het binnen je budget past, toch ook wel voor kwaliteit te kiezen. Vaak gaan deze accuboormachines langer mee en minder snel kapot. En zo loont een investering in een duurzaam apparaat op de lange termijn.