Wat kan je doen als je gevel aan vernieuwing toe is?

 

Gevels kunnen het zwaar te verduren krijgen. Ze staan immers constant bloot aan de elementen. Een brandende zon, vorst, stevige wind die takken en andere rotzooi tegen de gevel aan doet waaien, het draagt allemaal bij aan het feit dat een gevel soms wat liefde nodig heeft. Maar wat kan je allemaal doen om de gevel goed te herstellen?

 

Nieuwe gevelbekleding

De meest ingrijpende, maar tegelijk ook de meest grondige, optie is het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding. Kunststof gevelbekleding komt in allerlei vormen en het onderhoudsarme karakter ervan betekent dat het vele tientallen jaren mee kan gaan. Nieuwe gevelbekleding is relatief eenvoudig aan te brengen, maar het kan natuurlijk ook gedaan worden door een expert. Met deze totale vernieuwing ziet je gevel er weer helemaal strak uit en hoef je hem in de toekomst alleen maar af en toe schoon te maken. En wie weet kies je voor een hele nieuwe kleur, wat je huis gelijk een compleet nieuwe uitstraling geeft. De mogelijkheden zijn talrijk en hoewel het natuurlijk een ingrijpende maatregel is, ben je hierna wel voor de komende tientallen jaren klaar.

 

Je gevel reinigen

Is je gevel vooral heel vies? Dan is het misschien niet nodig om alles te vervangen, maar volstaat een grondige reiniging. Dit kan je op meerdere manieren doen. Allereerst kan je gewoon aan de slag gaan met een sopje en een doek, al is dit wel een arbeidsintensieve klus en zal je een steiger nodig hebben om veilig tot in de nok van je huis te komen. Doe je dat met een ladder, dan is de kans dat het fout gaat net even te groot en je bent ook constant bezig met het verplaatsen van die ladder. Hou bij het reinigen rekening met het feit dat je geen al te agressieve middelen gebruikt. Deze bijten in de gevel en kunnen beschadigingen veroorzaken, waardoor je nog verder van huis bent. Een hogedrukspuit kan je ook gebruiken, maar zorg er hierbij wel voor dat je niet te dicht op de gevel staat. Hou afstand en laat het water z’n werk doen.

 

Je gevel schilderen

Na het schoonmaken kan je - als je wil - gelijk doorgaan met het schilderwerk. Een vers geschilderde gevel geeft je huis een echte opknapbeurt en maakt ook de mogelijkheid vrij om eens met andere kleuren aan de slag te gaan. Ook hier geldt: dit schilderen kan je zelf doen, maar je kan ook een expert inschakelen. Schilders weten precies wat ze moeten doen, maar al die kennis en kunde kost natuurlijk wel het nodige. Wil je het zelf doen, zorg dan dat je de steiger nog hebt, want ook hierbij wil je gewoon met vaste hand aan de slag kunnen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een tuimel partij.

 

Voegen herstellen

Zijn je voegen gebrokkeld en, of worden ze poreus? Dan is het een goed idee om ze te laten herstellen door een vakman. Die hakt en slijpt het voegwerk uit en voegt het opnieuw. Dankzij deze dichte voegen is je gevel weer hersteld, waterdicht en ziet het er weer strak uit.