Tips voor het laten aanleggen van een binnenzwembad

Wie wil nou geen eigen binnenzwembad? Je kan het hele jaar door genieten van je zwembad, je hebt nooit last van het weer en het water is altijd heerlijk op temperatuur. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden als je speelt met de gedachte om een binnenzwembad te laten bouwen? We helpen je graag een eindje op weg, met een handvol tips die de keuze makkelijker moeten maken.

De voordelen van een binnenbad

 

Laten we beginnen met de voordelen van een fraai binnenbad. Want zoals al even opgesomd hierboven, heeft een binnenbad een schat aan voordelen ten opzichte van een buitenbad. Allereerst kan je er het hele jaar in. Waar een buitenbad tijdens gure herfstdagen of koude winterdagen misschien wel niet zo aanlokkelijk is, maakt dat voor een binnenbad helemaal niets uit. De regen kan woedend tegen de ramen slaan, maar jij geniet heerlijk van het water in je binnenbad. Dat brengt ons op de temperatuur; die is het hele jaar door perfect op niveau. Ook hier geldt: het maakt niet uit hoe koud het buiten is, binnen heb je een heerlijk warm bad. Een derde voordeel is dat er in een binnenbad geen takken, bladeren of andere ongewenste ‘gasten’ in het water vallen. Je hebt dan ook geen afdekking nodig. Al met al is een binnenbad een luxe die het leven een stuk aangenamer maakt.

Kies verstandig over het bad dat je wilt laten aanleggen
Wie een binnenzwembad wil laten bouwen, doet er goed aan om rustig te beslissen wat voor bad het precies moet worden. Mogelijkheden genoeg; je kan kiezen uit een overloop binnenzwembad waarbij het water even hoog staat als de rand van het bad, of een onderloop binnenzwembad. Hierbij staat het water iets lager dan de rand. Ook kan je een skimmer zwembad laten aanleggen, waar een filter het water constant schoon houdt. Wat het ook wordt, zorg ervoor dat je dit goed voor ogen hebt als je een binnenzwembad laat bowen. Immers, zoiets bijzonders wil je toch echt aan al je persoonlijke wensen laten voldoen.

Hou rekening met de luchtvochtigheid
Het mag geen verrassing zijn dat de ruimte waarin het binnenzwembad zich bevindt, een hoge luchtvochtigheidsgraad heeft. Dit maakt de kans op schimmels groter en dus is het erg verstandig om te kiezen voor een goede luchtbehandeling. Deze voert vochtige lucht af, zodat de ruimte en zijn bewoners geen last krijgen van deze hoge luchtvochtigheid. Ook is het belangrijk dat je de omgevingslucht lekker warm blijft houden, zodat de ruimte altijd een prettige plek blijft. Via roosters of luchtkanalen kan je er goed voor zorgen dat de luchtvochtigheid niet de spuigaten uitloopt.

Hou het onderhoud en verbruik goed in de gaten
Eenmaal aangelegd, komen er nog wel wat kosten bij kijken. Naast de verwarming, de filters en het elektriciteitsverbruik, moet je ook rekening houden met het onderhoud. Een binnenzwembad moet regelmatig onderhouden worden, wil je er langere tijd optimaal van kunnen blijven genieten. Het energieverbruik kan je wat minder duur maken, door gebruik te maken van energievriendelijke mogelijkheden. Zonnepanelen zorgen voor hun eigen elektriciteit en zonnecollectoren kunnen het water op een milieuvriendelijke manier warm krijgen en houden. Regel je dit allemaal goed in, dan kan je optimaal genieten van het binnenzwembad van je dromen.