Welk materiaal is het beste voor mijn kozijnen?

'Kozijnen' een dure investering. De keuze welke kozijnen het beste zijn is geen eenvoudige keuze. Tegenwoordig zijn er steeds meer keuzes, kleuren en materialen waar je rekening mee kan houden. Ook dit is voor kozijnen niet anders. Toch blijft, de vraag welk materiaal is nou eigenlijk de beste optie als je kijkt naar duurzaamheid, levensduur onderhoud en uiterlijk. In deze blog lees je de voor-en nadelen van elk materiaal kozijnen. De opties waar je uit kan kiezen zijn: hout, kunststof, staal en aluminium. Lee gauw verder! 

Houten kozijnen 

Houten kozijnen zijn de oudste optie als het aankomt op materiaalkeuze. Een groot voordeel, maar ook tegelijkertijd een nadeel is dat ze na plaatsing bewerkbaar blijven. Je kunt ze dus ten alle tijden een mooi kleurtje geven. En dit is perfect voor mensen die houden van klussen. Een nadeel is tegelijkertijd ook dat hout niet onderhoudsvrij is en je de kozijnen dus ook goed moet onderhouden. Er ligt namelijk houtrot op de loer. Toch gaan kozijnen met goed onderhoud tot wel 25 jaar mee. Houten kozijnen bestaan bovendien uit verschillende duurzaamheidsklassen. Het verschilt dus per hardhout hoelang het duurt voordat de kozijnen echt toe zijn aan onderhoud.  

 
Kunststof kozijnen 

Kunststof is tegenwoordig het populairste materiaal waar je uit kan kiezen. Financieel gezien is dit de beste optie voor je. Dit komt omdat de combinatie van levensduur en onderhoud perfect zijn. De kozijnen gaan 30 tot wel 50 jaar mee en vereisen weinig aandacht. Bovendien zijn er veel bedrijven die kunststof kozijnen kunnen plaatsen, het vinden van een goed bedrijf is hierdoor een stuk makkelijker.  

 

Aluminium kozijnen 

Als je denkt aan kozijnen, denk je aan aluminium of houten kozijnen. Toch zijn aluminium kozijnen een prima alternatief. Het neemt namelijk geen vocht en roest op en heeft amper tot nihil onderhoud nodig. Bovendien komen aluminium kozijnen uitstekend tot zijn recht in een nieuwbouwwoning. In combinatie met aluminium deuren komt dit materiaal uitstekend tot zijn recht.  

Stalen kozijnen  

Dit is zo'n beetje het sterkste bouwmateriaal dat er is. Waardoor het uitstekend als materiaal voor kozijnen. Het heeft net als aluminium weinig onderhoud nodig en je hebt er dus weinig last van.