Handige tips om laminaat te leggen

Laminaat leggen is een belangrijke klus, als het goed is leg je in een keer laminaat die jaren meegaat. Voor je gaat beginnen met laminaat leggen is het goed om onze tips door te lezen. Zo zorg jij ervoor dat je laminaat perfect in je huis ligt en je er geen omkijken meer naar hebt.

 

1. Voorbereiding

Voor je begint met het leggen van laminaat moet je het laminaat minimaal 48 uur in de ruimte leggen. Zo kan het laminaat wennen aan de luchtvochtigheid en temperatuur van de kamer. Zo zal het na het niet meer gaan verleggen en geen kieren krijgt. Leg daarna je ondervloer, let hierbij op de isolatie, demping, vochtdichtheid en of je vloerverwarming hebt. Leg de ondervloer neer.

 

2. Laminaat leggen

Dan kun je aan de slag! Gebruik bij het leggen van laminaat een afstandhouder, hiermee kun je ervoor zorgen dat je het laminaat 1 centimeter van de muur aflegt. Zo heeft het laminaat nog de ruimte om uit te zetten. Doe je dit niet, dan zal je vloer bol gaan staan. Wij adviseren verder ook altijd om het laminaat in de lengte van de kamer te leggen, zodat de ruimte optisch groter lijkt. Begin met de eerste plank altijd in de hoek en de groefzijde tegen de muur aan, zodat je de volgende rij makkelijk op de meszijde van het laminaat kunt klikken. Gebruik verschillende pakken laminaat door elkaar om kleurverschil te voorkomen.

 

3. Laminaat op maat zagen

Bij het einde van iedere baan ontkom je er niet aan om het laminaat op maat te moeten zagen. Dit kan op verschillende manieren, maar wij adviseren om gebruik te maken van een cirkelzaagblad die speciaal ontworpen is om laminaat af te korten.  Zorg ervoor dat je een cirkelzaagblad gebruikt die fijn getand is, zodat je een mooie fijne zaagsnede krijgt. Leg altijd de decoratieve kant van het laminaat naar boven als je gaat zagen. Zo beschadig je de toplaag niet en krijg je een mooie afwerking. Mocht je bochten moeten maken in het laminaat, gebruik dan een decoupeerzaag.

 

4. De laatste baan leggen

 

De laatste baan die je moet leggen zal waarschijnlijk korter zijn dan de breedte van het laminaat. Wij adviseren om een laminaat inpasser te gebruiken om dit precies af te tekenen. Leg de te zagen plank precies bovenop de laatste baan die je hebt neergelegd. Leg nu een tweede plank hier bovenop en schuif de bovenste plank tegen de muur, met afstandhouder. Teken de rand af en en zaag de plank doormidden. Doe dit met alle planken voor de laatste baan en gebruik eventueel een hamer om de planken strak tegen elkaar te krijgen.