Hypotheek voor ondernemers

Er zijn op de website vele bouwtips te vinden, vooral als u ondernemer bent kan dit zeer handig zijn. Het is niet meteen de beste combinatie, die tussen ondernemen en het aanvragen van een hypotheek. U geniet immers een flexibel inkomen en als je startende ondernemer of zzp’er bent dan kunt u vaak simpelweg niet de benodigde jaarcijfers van de afgelopen drie jaar presenteren. Gelukkig kunnen ondernemers tegenwoordig bij kredietverstrekkers terecht voor een ondernemershypotheek. Deze hypotheek voor ondernemers komt tot stand op basis van onder meer het toetsinkomen. 

Inkomensverklaring en toetsinkomen zijn belangrijk

Aan de hand van het toetsinkomen wordt – net als bij mensen die in loondienst werken- gekeken of u in aanmerking komt voor een hypotheek. Ook starters die minder dan drie jaar ondernemen komen op deze manier in aanmerking voor een hypotheek. Om voor een ondernemershypotheek in aanmerking te komen is een inkomensverklaring nodig. Bij de beoordeling wordt overigens ook gekeken naar de inkomsten uit loondienst van de afgelopen drie jaar, ook als u dus niet meer in loondienst bent. Het toetsinkomen dat belangrijk is voor het aanvragen van een ondernemershypotheek komt tot stand op basis van het gemiddelde inkomen uit loondienst én dat van uw onderneming in de afgelopen drie jaar. Mocht blijken dat u in het laatste jaar minder inkomsten had dan dit gemiddelde inkomen dan wordt het totaalinkomen van het laatste jaar aangehouden.

Hypotheek voor ondernemers

Stel u bent langer dan drie jaar ondernemer of zzp’er en wilt in de berekening van een maximale ondernemershypotheek uw inkomen uit onderneming mee laten tellen? Ook in dat geval bent u een inkomensverklaring nodig om zo het toetsinkomen te kunnen bepalen want dit toetsinkomen is uiteindelijk bepalend voor de hoogte van de ondernemershypotheek. De gemiddelde winst die er de afgelopen drie jaar gemaakt is, bepaalt dit toetsinkomen. Mocht u het laatste jaar echter minder winst gemaakt hebben, dan wordt de winst over het laatste jaar als het maximale inkomen gerekend. Dan kunt een hypotheek berekenen als zzp’er.

Ook cijfers meegenomen van gebroken boekjaren

Het kan ook zijn dat u al langer dan drie jaar onderneemt, maar niet de beschikking heeft over de cijfers van de afgelopen drie jaar. In dat geval worden bij het vaststellen van een toetsinkomen voor de inkomensverklaring ook de cijfers meegenomen van de gebroken boekjaren. Een goede administratie bijhouden én bewaren (bijvoorbeeld in een lockerkast is dan ook absoluut een must.

Tenminste 30.000 euro verdienen

U kunt zich overigens de moeite besparen als u als ondernemer minder dan 30.000 euro per jaar verdient. In dat geval krijgt u geen ondernemershypotheek. Ben je tenminste drie jaar ondernemer dan wordt op basis van de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar, de belastingaanslag van de afgelopen drie jaar en de aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar gekeken naar de mogelijkheden voor het afsluiten van een ondernemershypotheek. Bent u korter ondernemer, dan zullen er aanvullende documenten overlegd moeten worden, uiteraard afhankelijk van de wensen van de hypotheekverstrekker. Het kan dan gaan om een overzicht van opgebouwde pensioenrechten, recente bankafschriften, spaarrekeningen of beleggingsrekeningen, een uittreksel van de KvK, een ondertekende koop- of aannemingsovereenkomst, een NWWI-taxatierapport en een overzicht van de hypotheek die u op dit moment heeft. Daarnaast kan ook gevraagd worden naar een businessplan, een overzicht van andere bronnen van inkomsten als uitkering of huurinkomsten en een overzicht van schulden en andere verplichtingen. Dit verschilt echter nadrukkelijk per aanbieder van een hypotheek voor ondernemers. 

Minimaal een jaar ondernemer

 

ZZP’ers en ondernemers worden zelfs in staat gesteld om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Dan geldt echter wel de voorwaarde dat u minimaal een jaar als zelfstandig ondernemer werkzaam bent. Conclusie? Het is prima mogelijk om als ondernemer een ondernemershypotheek af te sluiten, al dient u in bepaalde gevallen dan wel extra documenten te overleggen. Daarnaast gelden gewoon de normale criteria die de verstrekkers bij iedereen hanteren, zoals toetsing bij het BKR.